PIWONIE – eliksir na piękne oczy oraz cerę !
0

W moim ziołowym ogrodzie piwonie zajmują szczególne miejsce, uwielbiam ich zapach, dlatego zawsze są w wazonie obok mojego biurka. Uwielbiam przyrządzać z nich także lemoniady oraz napary- szczególnie przydatne na zmęczone oczy.

Płatki piwonii możecie zasuszyć na zimę i cieszyć się ich zapachem oraz leczniczymi właściwościami przez cały rok. 

Zastosowanie

surowców leczniczych z piwonii jest wielorakie: w chorobach przewodu pokarmowego, jako lek przeciwskurczowy i poprawiający wydzielanie soków trawiennych (w postaci naparów, nalewek i odwarów). Także w stanach pobudzenia i nadmiernej nerwowości. Pomagają w dolegliwościach górnych dróg układu oddechowego. Stosowane zewnętrznie, łagodzą atopowe zapalenie skóry i bóle reumatyczne. Esencja ze świeżych korzeni stosowana jest w homeopatii przeciw hemoroidom. W tradycyjnej medycynie chińskiej korzeń piwonii był najważniejszym lekiem stosowanym w przypadkach dolegliwości kobiecego układu rozrodczego, chorób układu krążenia i epilepsji. Przypisywano mu właściwości przeciwbólowe, uspokajające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Badania laboratoryjne wykazały również, że piwonia chińska wykazuje umiarkowaną aktywność hormonalną. Zielarze zalecają stosować ją w połączeniu z lukrecją, w celu regulacji cyklu menstruacyjnego i łagodzenia bólów menstruacyjnych. Kwiaty piwonii działają moczopędnie, poprawiają krążenie krwi, stosowane są w chorobie wieńcowej, działają rozkurczowo, uspokajająco i przeciwalergicznie.

Napar piwoniowy

15 g rozdrobnionych płatków piwonii, 1,5 szklanki wody. Rozdrobnione płatki zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i zaparzamy przez 30’. Odcedzamy. Napar pijemy w ciągu dnia, małymi porcjami. Można go też stosować do okładów na spuchnięte, zmęczone oczy (namoczyć gazik naparem i pozostawić przez 30’) lub wypryski skórne (przemywać gazikiem nasączonym naparem miejsca pokryte wypryskami). 

Konfitura z płatków piwonii

25 dag płatków piwonii, 2 szklanki cukru, sok z jednej cytryny, szklanka wody, 5 g agaru. W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy płatki i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wsypujemy cukier. Mieszamy i wlewamy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 45’, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy agar i mieszamy. Konfiturę przekładamy do wyparzonego słoiczka. 

Lody z płatkami róży i piwonii

250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 20 g płatków kwiatów róży i piwonii, 150 g cukru, 5 żółtek, 4 łyżki soku z cytryny. Płatki ucieramy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 h. W garnku z grubym dnem podgrzewamy śmietanę, mleko i utarte z cukrem płatki. Całość ogrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania, po czym garnek ściągamy z ognia. Żółtka ubijamy i powoli dodajemy do ciepłej masy mlecznej. Całość podgrzewamy, mieszając do zgęstnienia kremu, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy sok z cytryny i schładzamy, wstawiamy do zamrażarki. Chcąc nadać lodom lepszą konsystencję, co pół godziny (w ciągu pierwszych 2 godzin od wstawienia do zamrażarki) masę miksujemy. Po kolejnej godzinie lody są gotowe. 

Cukier piwoniowy

Duży, rozwinięty kwiat piwonii, około 800 g cukru. Pojedyncze płatki wysuszyć, rozetrzeć w blenderze ze szklanką cukru. Dodać pozostały cukier i całość dokładnie wymieszać. Rozkładamy cukier równą warstwą na blasze i suszymy w przewiewnym, suchym miejscu, mieszając od czasu do czasu. Można też wysuszyć cukier w piekarniku nagrzanym do 40-50°C. Suszenie cukru brązowego trwa dłużej. Powinien być wysuszony równomiernie. Suchy cukier przesypujemy do słoiczków i pozostawiamy na tydzień przed zastosowaniem. Analogicznie możemy przygotować cukier ze świeżych płatków kwiatów piwonii. Jest bardziej aromatyczny, ale mniej trwały (2-3 miesiące), w porównaniu z cukrem z suchych płatków. Wysuszony cukier można zemleć w blenderze lub w młynku na cukier puder. 

Źródło:

https://panacea.pl/articles.php?id=5011

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.