WITAMINA C ROZPUSZCZALNA W OLEJACH (10 g)

WITAMINA C ROZPUSZCZALNA W OLEJACH (10 g)

14,70 

Ilość
Kategorie: , , , Tag:

Rozpuszczalna w olejach, trwała postać witaminy C – palmitynian kwasu askorbinowego. W skórze łatwo ulega przekształceniu do biologicznie czynnej postaci – kwasu askorbinowego. Witamina C stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę, i wpływa na spłycenie zmarszczek. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

INCI: Ascorbyl Palmitate

Zastosowanie

Użycie witaminy C w kosmetykach pozwala na uzyskanie wyższych stężeń kwasu askorbinowego w skórze właściwej niż w porównaniu z przyjmowaniem doustnych suplementów diety wzbogaconych o tę witaminę. Zalecane jest łączenie witaminy C i witaminy E by wzmóc ich działanie (w połączeniu wykazują wyższe aktywności przeciwutleniające niż gdy są osobno). Witamina C w postaci palmitynianu askorbylu, podobnie jak witamina E, rozpuszczalna jest w olejach. Palmitynian askorbylu jest pochodną witaminy C najczęściej stosowaną w kosmetykach spośród olejowych form tej witaminy.

Cechy witaminy C

  •  jeden z najefektywniejszych naturalnych przeciwutleniaczy
  •  efektywnie chroni komórki skóry przed atakiem wolnych rodników
  •  uczestniczy w syntezie elastyny i kolagenu
  •  zapewnia delikatne działanie przeciwbakteryjne
  •  zmniejsza przetłuszczanie się włosów
Zalecany poziom aplikacji: do 8% (w kremach do 8%, w serum olejowym do 2%)
Można dodawać do kosmetyków w I fazie ich przygotowywania, w czasie ogrzewania. Dodawać do fazy olejowej.

Postać witaminy 

Suchy, biały-żółty proszek (nie zawiera konserwantów), łatwo rozpuszczalny w olejach i alkoholu etylowym. Nie rozpuszcza się w wodzie.

Przechowywanie

Czystą postać witaminy C w postaci proszku nalezy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić przed bezpośrednim wpływem słońca i wilgoci.
Opinie klientów
0
0 opinie
5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Opinie

Nie ma jeszcze opinii.

Napisz opinię klienta

Be the first to review “WITAMINA C ROZPUSZCZALNA W OLEJACH (10 g)”